Stoofgerechten maak ik niet meer zo vaak, sinds ik met Joor samenwoon. Voor een persoon een stoofgerecht maken, doe je namelijk niet zo snel. Daarom ben ik blij met gelegenheden als kerst, waar ik voor meerdere mensen een vleesgerecht kan maken. Voor Eerste Kerstdag maakte ik pulled pork, voor Tweede Kerstdag besloot ik ossobuco te maken.
Dit recept is makkelijk te maken, het enige wat het van je vraagt is geduld. Je moet er wat tijd voor uittrekken om dit recept te maken, maar dan heb je ook wat. Heerlijk malse kalfsschenkels (met als extra traktatie het merg uit die schenkels) met een heerlijk rijke saus. Ik zou het wel weten als ik jullie was 🙂 Knoeize!
Wat heb je nodig voor dit lekkere stoofgerecht voor 4 personen?
- 1,2 kilo kalfsschenkels, op kamertemperatuur
- 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
- 1 winterpeen, in kleine blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gesnipperd
- 1 bakje platte peterselie, zowel de steeltjes als de blaadjes kleingesneden
- 200 ml witte wijn
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 400 gram passata
- 1 laurierblad
- 5 takjes tijm
- 500 ml bouillon (liefst kalfsbouillon, maar rundvleesbouillon of kippenbouillon kan ook)
- bloem
- ovenbestendige stoof- of hapjespan met deksel en dikke bodem
- zout en peper
Voor de gremoulata
- 1 bosje krulpeterselie, klein gesneden
- 1 teentje knoflook, geperst
- rasp van 1 citroen
- panko of paneermeel
- olijfolie extra vergine
- zout en peper
Hoe maak je deze heerlijke ossobuco met gremoulata?
1. Verwarm de oven op 180 graden.
2. Verwarm olie in de hapjes- of stoofpan. Dep de kalfsschenkels droog met wat keukenpapier en bestrooi ze vervolgens met wat bloem. Schud overtollige bloem eraf. Bak vervolgens de kalfsschenkels in de pan aan alle kanten bruin, ongeveer 6-8 minuten per kant. Haal dan de kalfsschenkels uit de pan.
3. Bak in dezelfde pan de bleekselderij, de wortel, de ui, de peterselie en de knoflook zo’n 10 minuten op middelhoog vuur totdat de ui glazig en de bleekselderij en de wortel zacht is. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak even kort door. Voeg dan de passata en de witte wijn toe en roer goed door de pan. Voeg hierna het laurierblad, de tijm, de bouillon en de kalfsschenkels toe en warm dit geheel goed door.
4. Zet vervolgens de pan ongeveer 2 uur met deksel in de voorverwarmde oven. Check tussentijds of er nog voldoende vocht in de pan zit. Vul eventueel aan met wat water. Haal na 2 uur de deksel van de pan en laat de ossobuco nog een half uur tot drie kwartier zonder deksel stoven. Check in deze tijd regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit.
5. Maak in de laatste drie kwartier ook de gremoulata. Meng hiervoor in een kom de peterselie, de citroenrasp en het knoflook. Voeg olijfolie en panko toe todat je een fijne mix krijgt die niet te droog en ook niet te nat is. Breng het vlees voor het serveren op smaak met peper en zout.
Serveer de ossobuco met de gremoulata en eet dit gerecht met rijst, gebakken aardappelen of aardappelpuree.
Mooi recept; ik mis in de beschrijving wel wanneer de platte peterselie en de passata wordt verwerkt. Ik kan het wel raden, maar het staat nergens, Bij deze de tip!
Dank voor het compliment en de tip Peter! Ik pas het zo snel mogelijk aan!
Mooi recept; ik mis in de beschrijving wel wanneer de platte peterselie en de passata wordt verwerkt. Ik kan het wel raden, maar het staat nergens, Bij deze de tip!
Dank voor het compliment en de tip Peter! Ik pas het zo snel mogelijk aan!
eh wanneer moet nou de passata en de peterselie er in? ik kan het niet raden…
Oeps, die ontbreken inderdaad! Ik heb ze toegevoegd bij stap 3 (waar ze moesten staan)! Kookze!
eh wanneer moet nou de passata en de peterselie er in? ik kan het niet raden…
Oeps, die ontbreken inderdaad! Ik heb ze toegevoegd bij stap 3 (waar ze moesten staan)! Kookze!
Serveer je het met bot of wordt die eruit gesneden
Dat kan allebei 🙂 In het bot zit nog het merg, dat is voor de liefhebbers echt een delicatesse en traditioneel serveer je het met het bot erin. Maar je zou ook per persoon aan tafel kunnen vragen wat hij of zij prettiger vindt 🙂
Serveer je het met bot of wordt die eruit gesneden
Dat kan allebei 🙂 In het bot zit nog het merg, dat is voor de liefhebbers echt een delicatesse en traditioneel serveer je het met het bot erin. Maar je zou ook per persoon aan tafel kunnen vragen wat hij of zij prettiger vindt 🙂