Tjap tjoy met garnalen

18 apr 2017 | Avondeten

tjaptjoyN1

Al voordat ik stopte met het eten van vlees, bestelde ik bij de plaatselijke Chinees vaak tjap tjoy (en babi bangang, jammie!). Niet alleen omdat ik het erg lekker vond, maar ook omdat ik dan het idee had dat ik nog iets gezonds at. Eigenlijk maakte ik het nooit eerder zelf. Tot kort geleden, ik hoorde van iemand dat tjap tjoy heel makkelijk te maken is en dat verbaasde me. Tijd dus om me erin te verdiepen. En wat bleek? Tjap tjoy heb je in een vloek en een zucht op tafel staan, zelfs binnen 15 minuten. De ‘lastigheid’ zit ‘m alleen in het kleinsnijden van de verschillende ingrediënten. That’s all.

Tjap tjoy betekent letterlijk vertaald gemengde groenten, wat betekent dat je er alle soorten groenten (mits kleingesneden) in kunt verwerken. Bij de meeste Chinese afhaalrestaurants wordt er nog kip of garnalen aan toegevoegd, in het originele recept horen die eigenlijk niet. Ik maakte wel een versie met garnalen, omdat ik dat zo eens in de tijd gewoon erg lekker vind. Je kunt voor je eigen versie onderstaande ingrediëntenlijst aanhouden, maar ook andere groenten toevoegen of bepaalde groenten weglaten. Maak lekker je eigen versie! Kip toevoegen kan ook, die zou ik van tevoren dan wel bijna gaar bakken. Enjoy!

tjaptjoyN5

Wat heb je nodig om deze heerlijke tjap tjoy te maken voor 2 personen?

  • 200 – 300 gram garnalen (ik gebruikte de rauwe en ongepelde diepvriesvariant van de AH)\
  • 200 gram rijst
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 1 groene paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 100 gram wortel, in dunne reepjes gesneden
  • 1/2 komkommer, zaadlijsten verwijderd, in dunne reepjes gesneden
  • 1 handje tauge
  • 1 ui, dunne halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 theelepels witte suiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 300 ml groente- of visbouillon (geen vega of pescotariër ? Gebruik dan kippenbouillon)
  • eventueel: blikje bamboescheuten

tjaptjoyN2

Hoe maak je deze heerlijke tjap tjoy?

1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking. De tjap tjoy is zo snel klaar, dat je dat kunt doen voordat je de tjap tjoy zelf gaat maken. Laat de rijst zonder deksel erop uitstomen.

2. Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak daarin de paprika’s en de knoflook ongeveer 30 seconden. Voeg dan de ui en wortel toe en roerbak deze mix ook 30 seconden. Voeg dan de komkommer (en eventueel de bamboescheuten) erbij en roerbak ongeveer 1 minuut.

3. Voeg vervolgens de suiker, de sojasaus, de maizena, de bouillon en wat peper en zout door de groentemix. Meng dit goed door elkaar. Laat 3 -5 minuten doorbakken, je zult zien dat de saus steeds iets dikker wordt.

4. Voeg, als je rauwe garnalen gebruikt, de garnalen de laatste 3 minuten toe. Gebruik je al gekookte garnalen? Voeg ze dan toe met de taugé in de laatste minuut toe.

Serveer de tjap tjoy meteen met de rijst.

tjaptjoyN3tjaptjoyN4

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen