Vegetarische strudel van champignons en linzen

14 dec 2016 | Avondeten, Feestdagen, Vegetarisch

Een variant op deze vegetarische strudel at ik een tijd geleden bij een restaurant in mijn woonplaats. Wat was het lang geleden dat ik een dergelijk gerecht gegeten had: hartig, met een bite en zonder het vega-sausje dat sommige recepten toch wel hebben. Dit gerecht deed niet onder voor een soortgelijk vleesgerecht (en dat vond ‘de man’ ook).

Ik besloot het gerecht voor deze kerst na te maken. Niet alleen omdat het gewoon een erg lekker gerecht is, maar ook omdat ik het fijn vind als er voor de vega’s ook een spektakelstuk op tafel kan staan. Dit gerecht is namelijk zeker een spektakelstuk. Zeker als je, in tegenstelling tot mij, wel even kunt wachten met aansnijden. Dan blijft de vulling mooi staan en heb je een waanzinnig lekkere en goed uitziende strudel. Enjoy!

vegetarische strudel JoorKitchen

Wat heb je nodig voor deze heerlijke vegetarische strudel?

  • 7 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 600 gram gemende paddenstoelen (ik had een herfstpakket van de Plus)
  • 1 middelgroot blikje linzen, uitgelekt
  • 6 semi-zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 2 takjes tijm
  • 1 eetlepel rodewijnazijn
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • 1 ei, losgeklopt
  • peper en zout

vegetarische strudel JoorKitchen

Hoe maak je dit lekkere hoofdgerecht?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet deze bakplaat alvast in de oven.

2. Hak de champignons klein in een keukenmachine, zorg dat de stukjes niet groter zijn dan 1/2 cm.

3. Verwarm wat olie in een koekenpan of hapjespan op het vuur. Voeg de knoflook en het gesnipperde sjalotje toe en bak even. Rits vervolgens de blaadjes van de takjes tijm en voeg deze ook toe.

4. Voeg vervolgens de champignons toe. Je zult zien dat er nogal wat vocht uit de gehakte champignons vrijkomt. Dit is niet erg! Het is juist de bedoeling dat de mix wat droger wordt, zodat het bladerdeeg niet te nat gaat worden straks.

vegetarische strudel JoorKitchen

5. Voeg als de mix steeds droger geworden is (na ongeveer 10 – 15 minuten) de linzen, de eetlepel rodewijnazijn en de stukjes semi-zongedroogde tomaatjes toe. Breng op smaak met flink wat peper en zout. Laat de mix nog weer droger koken.

En vervolgens?

6. Ondertussen: leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een grote, rechthoekige plak. Klop het ei los in een bakje.

7. Mix vervolgens de geraspte kaas door de champignonmix. Zet het vuur uit en laat de mix wat afkoelen.

8. Schep vervolgens de mix boven het midden van de rechthoekige plak. Maak er een sliert van evenwijdig met de lange zijde van het bladerdeeg. Rol vervolgens de grootste zijde van het bladerdeeg over de champignonmix en druk deze vast op de onderkant. Druk de zijkanten met de muis van je hand goed aan op de plek waar net geen vulling meer zit. Snijd het overtallige bladerdeeg weg met een mes en gebruik een vork of je vinger om de zijkanten goed op elkaar te drukken. Haal de warme bakplaat uit de oven en leg hier de strudel op.

9. Bestrijk de strudel met het ei en maak eventueel met de botte kant van je mes een mooi patroon aan de bovenkant van je strudel. Zorg hierbij dat je niet door het deeg heendrukt. Handel wel snel, de mix maakt anders de onderkant van de strudel te nat.

10 Zet de bakplaat nu onder het midden van de oven. Bak 20 minuten en verschuif de strudel dan naar het midden van de oven en bak ‘m nog 10 – 15 minuten. Laat ‘m even afkoelen voordat je ‘m aansnijdt, dan loopt de vulling er niet meteen weer uit.

Snijd de strudel in dikke plakken en serveer ‘m eventueel met wat creme fraiche.

vegetarische strudel JoorKitchen

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

4 Reacties

  1. Jenny

    Deze strüdel gemaakt voor het kerstdiner. Echt heerlijk! Duidelijk recept, lekker makkelijk en likkend ging ie op.

  2. Joy

    Deze strudel heb ik ook gemaakt voor het kerstdiner. Verrukkelijk! Alle ingrediënten bio, nog een pluspunt.
    Lekkerste kerstdiner ooit!

    • JoorKitchen

      Wat heerlijk om te horen Joy! Superbedankt voor je reactie, word ik heel erg blij van!

Een reactie versturen