Ik ben fan van panzanella. Er staan niet voor niets al 2 varianten van deze bekende Italiaanse salade op deze site. Namelijk deze groene variant en deze variant met aardbeien! Allebei superlekker. En nu vond ik het tijd voor panzanella met groenten. Met paprika en komkommer, ingrediënten die doorgaans niet in panzanella zitten.
Ik heb trouwens de lekkerste dressing ever ontdekt! Deze dressing maak je met honing, azijn, olie, mosterd en – nu komt het – een geperst teentje knoflook. Je.weet.niet.wat.je.proeft. Echt niet! Deze dressing gaat zó goed samen met de knapperige broodcroutons en de frisse groenten, dat wil je niet weten. Of nou ja, dat wil je dus wél weten. Snel proberen dus!
Wat heb je nodig voor deze panzanella met groenten voor 4 personen?
- 1 (afbak)ciabatta)
- 4 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel zout
- 1 rode paprika
- tomaten
- 400 gram cherrytomaatjes
- 1/2 rode ui
- 1 komkommer
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- 2 eetlepels wittewijnazijn
- 2 theelepels honing
- 1 theelepel dijonmosterd
- een teentje knoflook
- 1 bol mozzarella
- 15 gram verse basilicum
- peper en zout
Hoe maak je deze lekkere, zomerse panzanella?
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Snijd de ciabatta in grove stukken en meng de stukken vervolgens op de bakplaat met de 4 eetlepels olijfolie en het zout. Rooster ze minimaal 20 minuten in de oven of totdat ze bruin en knapperig zijn.
3. Verwijder vervolgens de steel en zaadlijst van de paprika en snijd het vruchtvlees in reepjes. Snijd de tomaten in grove stukken en halveer de cherrytomaatjes. Snijd de rode ui in dunne, halve ringen en snijd de komkommer in blokjes.
4. Meng in een grote kom de olijfolie extra vierge met de wittewijnazijn, de honing, de mosterd en het fijngeperste teentje knoflook. Breng op smaak met flink wat peper en zout.
5. Voeg dan de paprika, tomaten, cherrytomaten, uiringen en komkommerblokjes toe en meng goed door. Voeg daarna de helft van de ciabattablokjes toe en meng weer goed door. Je kunt de panzanella nu een tijdje laten staan zodat de smaken goed intrekken. Meteen opeten kan uiteraard ook.
6. Scheur als laatste de mozzarella vlak voor serveren in grove stukken. Snijd de basilicum grof. Meng beide door de panzanella.
Serveer de panzanella met groenten met de rest van de ciabattablokjes ernaast.
Dit is echt hemels, nu al weer zin om hem weer te maken! Dankjewel voor het recept!!
Dit is echt hemels, nu al weer zin om hem weer te maken! Dankjewel voor het recept!!