Makkelijke tulband

2 dec 2021 | Feestdagen, Zoet

It’s my birthday! En net zoals afgelopen jaren (deze dubbele chocoladetaart, wittechocoladecheesecake met kersen) deel ik ook vandaag een lekker bakrecept. En wat voor eentje! Deze makkelijke tulband vol warme kruiden is echt supersnel gemaakt en een heerlijke traktatie.

Ik dacht altijd dat het megamoeilijk zou zijn om een tulband te maken. Maar wat blijkt? Dat is dus behoorlijk simpel. Eigenlijk net als een gewone cake, maar dan in een tulbandvorm. Als ik dat zo zeg, klinkt het echt superstom dat ik dus niet eerder geprobeerd heb om een tulband te maken. Maar, eens moet de eerste keer zijn en voor mijn 39e verjaardag (Jep, I’m that old 🙈) maak ik graag meteen een topper. Niet al te zoet, heerlijk luchtig en vol warme kruiden die goed passen bij de tijd van het jaar. Ik zeg: vandaag nog proberen!

Makkelijke tulband1

Wat heb je nodig voor 1 makkelijke tulband?

  • 100 gram boter op kamertemperatuur plus extra om in te vetten
  • 100 gram suiker
  • 4 eieren
  • 200 ml karnemelk
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1/2 eetlepel gemberkruiden
  • snufje zout
  • poedersuiker en kaneel om te serveren
  • extra nodig: keukenmachine, tulbandvorm
Makkelijke tulband2

Hoe maak je deze kruidige tulband voor de feestdagen?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de tulband in met boter en besteed extra aandacht aan de gleuven van de vorm.
  2. Mix de boter samen met de suiker tot een romig geheel.
  3. Scheid de eieren. Houd de eiwitten apart tot later. Voeg de eidooiers 1 voor 1 toe toe aan de boter en suiker. Wacht steeds tot de vorige eidooier is opgenomen voordat je een volgende eidooier toevoegt. Schenk als laatste de karnemelk erbij.
  4. Meng het bakmeel met de speculaaskruiden, de kaneel, het gemberpoeder en een snuf zout. Voeg dan toe aan de ei-boter-suikermix. Kneed niet te lang.
  5. Klop de eiwitten totdat deze helemaal stijf zijn. ‘Vouw’ ze vervolgens met een spatel door het beslag totdat het eiwit helemaal is opgenomen.
  6. Giet het beslag in de tulbandvorm en bak de makkelijke tulband vervolgens in 60 minuten gaar in de oven. Laat daarna kort afkoelen op een rooster en laat de cake dan uit de vorm glijden.
  7. Serveer de cake met poedersuiker en kaneel.
Makkelijke tulband3
Makkelijke tulband5
Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen