Makkelijke Eggs Benedict op croissant

15 jan 2022 | Feestdagen, Lunch, Ontbijt

Tijd voor een klassiek ontbijt- / brunchgerecht in een 2.0-jasje. Ik maakte de klassieke Eggs Benedict maar dan ietsje makkelijker. Niet op broichebrood, maar op een croissant en niet met een gepocheerd ei, maar met een heerlijk gebakken ei. En ik voegde venkelzaadjes toe aan de spinazie. Voor de klassieke Hollandaisesaus gebruikte ik het foolproof recept van Culy, omdat er gewoon geen beter recept is dan dat 🙂

Dit recept wil je proeven en maken, geloof me. Er is weinig meer comforting dan een heerlijke Hollandaisesaus (van gesmolten boter 😍), een romige croissant, zachte, zoute zalm en een runny egg. Mijn hemel wat kun je zo’n gerechtje soms nodig hebben. Proberen dus. Vandaag al 😬

Eggs Benedict

Wat heb je nodig voor Eggs Benedict voor 2 personen?

  • 200 gram spinazie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 100 gram ongezouten boter
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel water
  • klein beetje citroensap of wittewijnazijn
  • 2 eieren
  • 100 gram gerookte zalm
  • 2 croissants
  • klein beetje verse krulpeterselie of bieslook ter garnering
  • peper en zout
  • extra nodig: staafmixer
Eggs Benedict2

Hoe maak je dit lekkere ontbijt met croissant?

  1. Verwarm wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de spinazie en laat deze slinken. Voeg dan een fijngesneden of geperst teentje knoflook en de venkelzaadjes toe en laat nog 1 minuut bakken. Breng op smaak met peper en zout en haal uit de pan. Veeg de pan schoon.
  2. Smelt in de tussentijd de boter in een steelpannetje. Doe de gesmolten boter daarna in een schenkkannetje. Doe de eidooier, citroensap of wittewijnazijn, en de eetlepel water in de hoge kom van de staafmixer en voeg ook een snufje zout toe. Zet de staafmixer in de kom op de bodem en laat draaien. Schenk heel voorzichtig en steady de gesmolten boter erbij, niet te snel, terwijl je de staafmixer laat draaien en steeds ietsje verder omhoogtrekt. Houd dit vol totdat je alle boter hebt toegevoegd. Mix nog heel even door en klaar is je Hollandiasesaus. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
  3. Bak 2 eieren met runny dooier in een koekenpan met daarin olie. Je kunt uiteraard ook gepocheerde eieren maken, die horen officieel bij Eggs Benedict.
  4. Snijd de croissants over de lengte open. Eventueel kun je de snijkanten nog even roosteren in een koekenpan.
  5. Beleg de croissants met de gesauteerde spinazie, leg daarop de zalm en daarop het gebakken ei. Schenk de Hollandaisesaus over het ei.
  6. Garneer de Eggs Benedict met fijngesneden peterselie of bieslook.
Eggs Benedict3
Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen