Dubbele chocoladetaart

2 dec 2018 | Zoet

Ik moet er helaas aan geloven: ik ben vandaag jarig. De teller tikt inmiddels door naar alweer 36 jaar en zo oud voel ik me nog lang niet. Maar ja, het is dus wel waar. Mn verjaardag vieren doe ik dit jaar niet echt, daarvoor is het te druk en vind ik het te veel gedoe. In december heeft iedereen het – zeker in de eerste week van deze maand – te druk met Sinterklaas. Ik niet overigens, maar het is altijd het meest gebruikte excuus geweest van mensen bij het afzeggen van mijn verjaardag. Dus vier ik het klein en alleen met vriendlief. En met jullie! Daarom deze heerlijke, dubbele chocoladetaart vandaag op het blog!

Een kei in bakken zal ik nooit worden – kijk maar naar het niet-zo-nette fondant op de taart dat ik lekker niet heb weggewerkt op de foto – en ik gebruik dus altijd het liefst een recept van iemand anders als basisrecept voor mijn baksels. Dat deed ik ook met dit recept. Een variant hierop staat in het nieuwste boek van Donna Hay: Modern Baking. Dit is mijn verjaardagsversie. I hope you like it!

chocoladetaartchocoladetaart

Wat heb je nodig voor 1 chocoladetaart?

    • 250 gram zelfrijzend bakmeel
    • 2 eetlepels cacaopoeder
    • 1 eetlepel kaneel
    • 220 gram fijne kristalsuiker
    • 3 eieren (middel)
    • 250 ml melk
    • 170 gram boter, gemolten
    • 130 gram pure chocolade, gesmolten
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 450 gram rolfondant (wit)
    • poedersuiker
    • garnering

Voor de vulling

    • 120 gram zure room
    • 200 gram melkchocolade, gesmolten

Extra benodigd: springvorm van 20 – 22 cm, keukenmachine

chocoladetaart

Hoe maak je deze chocoladetaart van 2 lagen?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de zijkanten in met boter.

2. Doe het bakmeel, de cacaopoeder, de kaneel, de suiker, de eieren, melk, gesmolten boter, gesmolten chocolade en het vanille-extract in de keukenmachine. Mix tot een glad beslag.

3. Bak in 40 – 45 minuten in de oven totdat de taart gaar is. Zet op een rooster, verwijder na 5 minuten de springvorm en laat helemaal afkoelen.

4. Maak in de tussentijd de vulling door in de keukenmachine de zure room te mengen met de gesmolten chocolade.

5. Gebruik een groot mes om de cake horizontaal doormidden te snijden, ongeveer halverwege de hoogte van de cake. Haal beide helften van elkaar en bestrijk de onderste helft vervolgens met het chocolade-roommengsel. Leg de bovenste helft vervolgens weer op de onderste plak. Druk kort aan.

6. Gebruik vervolgens een deegroller en wat poedersuiker om de rolfondant uit te rollen tot een plak van 3 mm dik en groot genoeg om straks over je taart heen te passen. Doe dit voorzichtig en niet te lang van tevoren. Rolfondant droogt snel uit.

7. Leg de plak rolfondant voorzichtig over de taart heen. Gebruik je handen om de bovenkant en zijkanten glad te strijken.

Bekleed de cake vervolgens met alles wat je lekker vindt. Ik gebruikte slagroom uit een spuitbus en sinterklaassnoepgoed. Maar alles is hier mogelijk!

chocoladetaartchocoladetaart

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen