Laatst aten we in een cafeetje een heerlijk, zacht stuk wortelcake. Lekker kruidig, maar vooral heel erg zacht en romig. En zonder icing bovenop, want dat had die wortelcake helemaal niet nodig. Toen ik thuiskwam, bedacht ik me dat het alweer veel te lang geleden was dat ik zelf carrot cake had gemaakt en ik was meteen geinspireerd om zelf te gaan bakken.
Mijn kruidige versie van de carrotcake is net zo zacht en kruidig als de versie uit het cafe. Ik vond het wel lekker om er een frisse topping van roomkaas en citroensap overheen te doen. Gewoon, omdat ik gewoon all the way wil gaan als ik carrot cake eet. Ik zou het proberen als ik jullie was!
Wat heb je nodig voor 1 lekkere wortelcake?
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram boekweitmeel (of ieder ander soort meel, ik vind boekweit lekker en het ‘voelt’ wat gezonder)
- 1 theelepel bakpoeder
- 200 gram donkere basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel (of meer als je daarvan houdt)
- 1 theelepel anijs (kun je weglaten of vervangen door koek- of speculaaskruiden)
- zaadjes van 5 kardemonpeulen (kun je weglaten)
- 4 eieren
- 80 ml zonnebloemolie
- 300 gram geraspte wortel
- handje rozijnen
- handje walnoten
Voor de topping
- 100 gram roomkaas
- 1 citroen
- 4 eetlepels poedersuiker
- 1 eetlepel abrikozenjam
Extra benodigd: springvorm van 24cm, keukenmachine
Hoe maak je deze lekkere carrot cake?
1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. Vet je springvorm in met olie, boter of bakspray.
2. Maal de kardemonzaadjes fijn in een vijzel.
3. Klop de eieren met de suiker en de zonnebloemolie los totdat de mix lichter van kleur wordt. Mix in een andere kom de droge ingrediënten met elkaar. Mix vervolgens de natte mix door de droge mix. Voeg de wortelen, de rozijnen en de walnoten toe en verdeel de mix over de springvorm.
4. Bak 40 minuten in de oven en check dan of een sateprikker droog uit de cake komt. Is dat het geval, haal dan de vorm uit de oven, stort de cake op een rooster en laat afkoelen.
5. Maak tijdens het afkoelen van de cakejes de topping. Mix in een kom de roomkaas, het sap van de citroen en de poedersuiker. Dit wordt niet een heel egale mix (tenminste, mij lukt dat nooit), maar lekker is ‘ie wel. Als je cake afgekoeld is, kun je ‘m afmaken met de topping. Breng als laatste de abrikozenjam aan op de topping, zodat je cake een oranjetouch krijgt.
0 reacties