Soms sta je er niet bij stil hoe makkelijk het is om sommige gerechten thuis zelf te maken. Eerder maakte ik uit die categorie al nasi, sate ajam en tjap tjoy, maar dat was allemaal alweer een tijdje geleden. Dus werd het tijd voor een nieuw recept: zoetzure saus. Toen ‘de man’ en ik dit gerecht maakten, stonden we versteld over hoe lekker dit was en hoe snel het op tafel stond. De authentieke smaak, tegen minimale inspanning. Wat wil je nodig meer?
Laat je niet weerhouden door de hoeveelheid ingrediënten. Het enige echte werk zit ‘m in het snijden van de groenten. Als je dat doet terwijl je op het koken van de rijst wacht, staat dit gerecht binnen 15 minuten op tafel. Echt waar! Ik beloof je dat het het snijden waard is. Enjoy!
Wat heb je nodig voor deze zoetzure saus?
- 1 rode ui, in halve ringen
- 250 gram kastanjechampignons, in reepjes gesneden
- 1 teentje knoflook
- 1/2 komkommer, in dunne reepjes gesneden
- 1 blikje ananasstukjes
- 1/2 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
- 1/2 groene paprika, in dunne reepjes gesneden
- 1 theelepel maizena
Voor de saus
- 4 eetlepels ananassap (uit het blik van de ananasstukjes)
- 3 eetlepels wijnazijn
- 1 theelepel chilisaus
- 1 eetlepel suiker
- 1/2 tomaat, ontveld
- 150 ml groentebouillon
Verder
- rijst
Hoe maak je dit lekkere gerecht?
1. Meng de ingredienten voor de saus in een kom.
2. Fruit de uiringen in een wok of grote koekenpan totdat ze glazig zien.
3. Voeg dan de champignonreepjes toe en bak hier ze samen met de stukjes knoflook 2-3 minuten.
4. Doe vervolgens de groenten samen met de ananas in dezelfde pan en roerbak een minuut of 2-3.
5. Vermeng de maizena met een eetlepel water (en eventueel nog een eetlepel) totdat je een papje hebt.
6. Giet de saus in de pan en roerbak nog een minuut of 3. Meng dan ook het maizenapapje door de saus. Blijf roeren totdat de saus gebonden is.
Serveer de zoetzure saus met rijst, bosuitjes en kroepoek.
Als je het recept volgt zoals het er staat, klopt er e.e.a. niet. Alle ingredienten voor de saus staan aan het begin genoemd, die moet je bij elkaar in een kom doen. Dan staat er dat je de knoflook bij de kip moet doen, en op het laatst de maizena erbij. Maar die zaten allemaal al in de kom voor de saus. Ook de 300ml bouillon was wel erg veel, dan moet je veel maizena toevoegen om het gebonden te maken, of lang laten indikken. Het eindresultaat wat ik ervan gemaakt had was best lekker, maar ik vond het recept niet duidelijk. Jammer!
Hoi Marianne, wat vervelend om te horen dat het recept niet duidelijk (genoeg) was. Sorry daarvoor. Het is een van de eerste recepten die ik schreef voor JoorKitchen en ik denk dat het een recept is dat we hier thuis erg op gevoel maken. Tijd dus om dit gerecht binnenkort nog een keer te maken volgens de tekst in het recept en eens kritisch tegen het licht te houden. Dank je wel voor je feedback! Wel fijn dat het eindresultaat wel best lekker was. Groet, Joor