Goddelijke kaneelbroodjes

17 apr 2021 | Dessert, Feestdagen, Zoet

Bekentenis: ik ben gek op kaneelbroodjes… De combinatie van kaneel en suiker vind ik een van de lekkerste combi’s die er zijn. Of het nu in appeltaart is, in broodjes zoals deze of in ijs: I like it! En daarom konden echte kaneelbroodjes natuurlijk niet ontbreken op mijn site. Eerder maakte ik wel deze kaneelbroodjes, maar geloof me, als je dit recept maakt krijg je pas de echte kaneelbroodjes te eten 🙂

Dit recept is geen eigen recept, ik ben hiervoor op zoek gegaan naar de best mogelijke broodjes. Ik kwam uit bij dit recept van Diva’s can cook. Het was perfect. Dus het was totaal niet nodig om het recept aan te passen. Het enige wat ik gedaan heb, is de Nederlandse hoeveelheden uitzoeken zodat het nog makkelijker wordt om deze goddelijke broodjes op je bord te krijgen. Enjoy!

kaneelbroodjes cinnamon rolls

Wat heb je nodig voor 12 goddelijke kaneelbroodjes?

Voor de gistmix

  • 80 ml warm (bijna heet) water
  • 1 pakje droge gist
  • ¼ theelepel suiker

Voor het deeg

  • 100 gram suiker
  • 80 ml karnemelk (op kamertemperatuur)
  • 120 ml volle melk (op kamertemperatuur)
  • 70 gram boter
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 550 gram bloem

Voor de vulling

  • 180 gram bruine suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 120 ml gesmolten boter (= ongeveer 100 gram)

Voor de icing

  • 110 gram cream cheese
  • 60 ml gesmolten boter (= ongeveer 50 gram)
  • 2 – 4 eetlepels melk
  • 100 gram poedersuiker
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • snufje zout

kaneelbroodjes cinnamon rolls

Hoe maak je deze heerlijke traktatie?

1. Maak als eerste de gistmix door het warme water, de suiker en het gist door elkaar te roeren in een kom of kop. Laat het mengsel vervolgens een tijdje staan. Als het goed is, zie je kleine luchtbelletjes ontstaan en wordt het mengsel uiteindelijk wat schuimig. Schenk het mengsel vervolgens in een ruime schaal.

2. Voeg het suiker, de karnemelk, de gesmolten boter, de zonnebloemolie, het vanille-extract en de eieren toe aan het gistmengsel. Mix dit met de hand of de keukenmachine door elkaar totdat alles goed vermengd is.

3. Mix vervolgens eerst het zout en het bakpoeder door het mengsel en vervolgens – beetje bij beetje – de bloem. Stop op het moment dat het deeg loslaat van de zijkanten van de schaal. Het is dan nog enigszins plakkerig, maar dat hoort. Het kan dus zijn dat je niet al het bloem hoeft te gebruiken.

4. Vet een andere kom in met olie of boter en plaats hier de deegbal in. Zet de kom op een warme plek en dek de kom af. Laat het deeg minimaal 1 uur rijzen. Het deeg verdubbelt dan als het goed is in hoeveelheid. Mix in de tussentijd de bruine suiker met de kaneel.

5. Sla na het uur rijzen de lucht uit het deeg. Bestrooi je werkblad met wat bloem en leg hier je deegbal op.

6. Kneed het deeg nog even door en vorm er dan een rechthoek van die ongeveer een halve centimeter.

En dan?

kaneelbroodjes cinnamon rolls

7. Smeer de deegplak in met de helft van de gesmolten boter. Verdeel de helft van het bruinesuikermengsel vervolgens over de plak. Smeer dan de plak weer in met de andere helft van de boter. Verdeel hier de andere helft van het suikermengsel overheen.

8. Rol nu de plak over het langste deel strak op. Als je de plak helemaal hebt opgerold, zorg dan dat het snijvlak onderop ligt. Snij de rol nu in plakken van ongeveer 3 cm.

9. Vet een bakvorm in waar alle plakken inpassen. Leg de plakken met het snijvlak naar boven in de bakvorm. Zorg dat ze elkaar aanraken. Laat de vorm nu afgedekt een half uur rijzen.

10. Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet de bakvorm na het rijzen in het oven en bak de kaneelbroodjes in 20 -25 minuten totdat ze goudbruin en gaar zijn.

11. Maak in de tussentijd de icing. Meng hiervoor de creamcheese met de boter, de melk, de poedersuiker, het vanille-extract en het snufje zout in de keukenmachine door elkaar.

12. Laat de kaneelbroodjes een klein beetje afkoelen en besmeer ze dan royaal met de icing. Meteen opeten!

kaneelbroodjes cinnamon rollskaneelbroodjes cinnamon rolls

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen