Bloemkool-paprikasalade uit De vrolijke tafel

17 dec 2015 | Avondeten, Vegetarisch

Een goed diner staat of valt wat mij betreft bij de bijgerechten. Vaal vergeten we die nog wel eens, maar een lekker, passend en smaakvol bijgerecht is net zo belangrijk als een hoofdgerecht. Ik besteed dus bij het bedenken van een diner net zoveel tijd in het bedenken van het hoofd- als het bijgerecht. Ik heb eigenlijk altijd een vast stramien: 1 recept voor koolhydraten (doorgaans iets met aardappelen – zoals gratin, puree of patat), 1 recept voor een warm groentegerecht en 1 recept voor een koud groentegerecht (doorgaans een salade).

Dit recept valt eigenlijk tussen de laatste twee categorieën in. Dit recept is afkomstig uit het nieuwste kookboek van Koken met Karin, De vrolijke tafel. Ik vind het een heerlijk smakelijk recept met een hoog kerstgehalte. Daarom is dit recept kerstgerecht nummer 3 🙂 Enjoy!

Luiten, Karin. De vrolijke tafel

Wat heb je nodig voor deze salade voor 4 personen?

* 1 bloemkool, in kleine roosjes
* 1 rode paprika
* 1 gele paprika
* 1 (gele) courgette, in plakjes
* handje kerstomaatjes, gehalveerd
* 1 eetlepel ras-al-harnout
* 2 eetlepels geschaafde amandelen
* 100 gram Turkse yoghurt
* sap van 1/2 citroen
* 1 teentje knoflook, geperst
* handje platte peterselie, fijngehakt
* olijfolie + olijfolie extra vergine
* zout
* 1 afsluitbare plastic zak
* grillpan

Hoe maak je deze heerlijke salade?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de bloemkoolroosjes over de bakplaat en strooit hier de ras-al-hanout overheen. Voeg ook een flinke scheut olijfolie en zout toe. Hussel dan alles door elkaar.

Halveer vervolgens de paprika’s en haal de zaadlijsten eruit. Leg alle 4 de helften met de snijkant op de bakplaat naast de bloemkool. Zet de bakplaat 25-30 minuten in de oven.

Verwarm een grillpan op middelhoog tot hoog vuur en grill hierop de courgetteplakjes totdat deze bruine grillstreepjes aan beide kanten hebben.

Maak ook alvast de dressing: meng hiervoor de knoflook, de peterselie, de yoghurt, 2 eetlepels olijfolie extra vergine en het citroensap in een kommetje door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.

Rooster als laatste het amandelschaafsel in een droge koekenpan totdat ze bruin zijn.

Haal de bakplaat na 25 – 30 minuten uit de oven en doe de helften paprika’s in een plastic zak. Sluit de zak en laat de paprika’s een kwartier liggen. Haal ze daarna uit de zak en trek de velletjes van de paprika’s af. Dat moet makkelijk gaan. Scheur vervolgens de paprika’s in repen.

Voeg de bloemkool, de paprikareepjes, de courgetteplakjes en het amandelschaafsel samen in een kom. Drizzle hier de dressing overheen en maak af met wat extra peterselie.

Benieuwd naar meer recepten uit De vrolijke tafel? 

[bol_product_links block_id=”bol_56711beccbc43_selected-products” products=”9200000045904609″ name=”De vrolijke tafel – JoorKitchen” sub_id=”De vrolijke tafel 1″ link_color=”205599″ subtitle_color=”91BDFF” pricetype_color=”000000″ price_color=”526ECC” deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”450″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

DSC_7127DSC_7115

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen