Dadel-koffiecake (zonder al te veel suiker)

28 feb 2018 | Zoet

Gezonde tussendoortjes, dat is mijn nieuwe obsessie 🙂 Nadat iemand laatst aan mij vroeg waarom ik een gekochte koek niet gewoon lekker zelf maakte (wat resulteerde in deze heerlijke speltkoeken) was het hek van de dam. Ik houd wel van een uitdaging! En van nieuwe dingen proberen. Drie weken achter elkaar speltkoeken maken om mee naar werk te nemen, was me te makkelijk. Enter de dadel-koffiecake!

Ik ontdekte afgelopen week nog een bakje Medjooldadels in mijn koelkast. Geen idee meer hoe die daar kwamen, maar de houdbaarheidsdatum op het bakje waarschuwde wel dat ik de dadels beter niet terug kon stoppen in de groentela. Tijd dus om er iets lekkers mee te maken. Dus kwam ik op het idee – vraag me niet meer hoe – om een dadel-koffiecake te maken. Omdat dadels makkelijk zijn om recepten zoeter mee te maken en omdat ik een lichte koffiesmaak soms wel lekker vind. Ik voegde courgette toe om het geheel niet al te droog te maken en om me nog meer het idee te geven dat ik iets gezonds aan het maken was 🙂 Resultaat? Een lekker smeuïge, maar toch gezonde cake. Kom maar op met die werkweek!

dadel-koffiecake

Wat heb je nodig voor 1 dadel-koffiecake?

  • 175 gram speltbloem
  • 200 gram courgette
  • 125 gram Medjooldadels
  • 3 eetlepels agavesiroop
  • 4 eieren
  • 2 1/2 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels espressopoeder
  • 1 theelepel kaneel

dadel-koffiecake

Hoe maak je deze lekkere, gezonde cake?

1. Verwarm de oven allereerst voor op 160 graden. Vet een bakblik van 25 centimeter in met boter en bestrooi met een beetje bloem.

2. Doe de dadels met de courgette in een keukenmachine en mix totdat zowel de courgette als de dadels klein zijn.

3. Voeg vervolgens de eieren toe aan de courgette-dadelmix. Draai totdat je 1 geheel bent. Voeg ook de agavesiroop toe.

4. Mix in een andere kom vervolgens de bloem, het bakpoeder, het espressopoeder en de kaneel.

5. Schep de bloemmix door de natte mix en roer met een spatel totdat je 1 geheel hebt.

6. Giet de mix daarna in de cakevorm en zet de cakevorm 40 – 45 minuten in de oven. De cake is gaar als een sateprikker er schoon uitkomt.

7. Laat de cake na het bakken 5 minuten koelen in de vorm en stort ‘m vervolgens op een rek.

Eet de cake met een kopje koffie of vries ‘m in plakjes in en neem ‘m mee als tussendoortje!

dadel-koffiecakedadel-koffiecake

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen