Eigenlijk was het natuurlijk vragen naar de bekende weg, toen ik via Instastories vroeg of jullie het recept voor deze cinnamon cheesecake online wilden hebben staan. Uiteraard wilden jullie dat 🙂 En ik had eigenlijk ook niets anders verwacht, deze cheesecake is gewoon zo superlekker! Dit recept komt uit het nieuwste boek van Sabine van OhMyFoodness: cheesecakes. Ik schreef er eerder deze review over.
Dit recept voor cinnamon cheesecake leek me meteen al het lekkerste recept uit het boek. Ik ben namelijk gek op cinnamon rolls en alles wat ongeveer dezelfde smaak heeft. Sabine beloofde in het boek dat deze cheesecake hetzelfde zou smaken als mijn favoriete cinnamonbroodjes en geloof me, daarmee heeft ze niets teveel gezegd. Ik was instant verliefd op deze taart. En niet alleen ik, ook vriendlief en de buurvrouw waren meteen gek op deze taart. Dus ik zou zeggen: meteen maken deze heerlijke taart!
Wat heb je nodig voor deze cinnamon cheesecake?
Voor de bodem
- 250 gram jodenkoeken met kaneel
- 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel kaneel
- 75 gram boter
Voor het cheesecakebeslag
- 600 gram naturel roomkaas
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 25 gram kristalsuiker
- 3 eieren + 1 eidooier
- 125 gram creme fraiche
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel kaneelpoeder
- een eetlepel bloem
Voor de cinnamonrollvulling
- 30 gram boter, gesmolten
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1/2 eetlepel kaneelpoeder
Voor de decoratie
- roomkaasglazuur
- 2 eetlepel kristalsuiker
- 1/2 eetlepel kaneelpoeder
Hoe maak je deze heerlijke cheesecake?
1. Verwarm de oven voor op 140 graden en bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier.
2. Maal de jodenkoeken samen met de lichtbruine basterdsuiker en de kaneelpoeder tot fijne kruimels. Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje.
3. Schep de koekkruimels door de gesmolten boter en stort de bodemmix in de springvorm. Druk de bodem goed aan met de bolle kant van een lepel.
4. Klop voor de cheesecake de roomkaas met de lichtbruine basterdsuiker en kristalsuiker romig. Voeg een voor een de eieren toe. Klop constant op lage stand en wacht met het toevoegen van het volgende ei tot de vorige volledig is opgenomen.
5. Voeg zodra alle eieren zijn opgenomen de creme fraiche, het vanille-extract en de kaneelpoeder toe. Schep het geheel even om.
6. Doe tot slot de eidooier samen met de lepel bloem in de kom en meng alles tot een klontvrij beslag.
7. Doe voor de cinnamonvulling alle ingredienten in een steelpannetje en verwarm dit tot de boter helemaal gesmolten is.
8. Schep het cheesecakebeslag in etappes in de springvorm en zorg ervoor dat je constant wat lepels van de cinnamonrolvulling op willekeurige plekken in de springvorm laat vallen.
*edit: ik heb dit zelf niet gedaan. Ik koos ervoor om de cinnamonrollvulling als extra laag bovenop de koekbodem aan te brengen. Daaroverheen deed ik het cheesecakemengsel. Vond ik makkelijker 🙂
9. Strijk zodra je beide vullingen helemaal hebt gebruikt de bovenkant van de cheesecake glad en bak hem boven een waterbad in 100 minuten gaar. Laat de cheesecake minstens een uur afkoelen in een niet-draaiende oven met openstaande deur en laat hem een nacht in de koelkast opstijven.
10. Decoreer de cheesecake de volgende dag met roomkaasglazuur en kaneelsuiker.
0 reacties