De kerstparade sluit ik dit jaar af met een makkelijk recept voor kerstmuffins. Dat leek me wel toepasselijk: een soort van toetje zeg maar na alle kerstrecepten van de afgelopen weken. Deze kerstmuffins met kaneel, gember en sinaasappelschil vind ik heerlijk kruidig en best een beetje winters. Voeg er de dulce de leche aan toe en een makkelijke, frisse icing van creme fraiche en je hebt een superlekkere muffin!
Bij mij staan deze muffins de komende kerstdagen op tafel, ik heb ze een tijdje geleden gemaakt en ze ingevroren. Zo kan ik ze op een van de kerstdagen uit de vriezer trekken en op tafel zetten – supermakkelijk! De icing maak ik dan natuurlijk nog wel los. Oh ja, en heb je geen zin om dulce de leche te maken? Dan kun je dat ingredient prima uit deze muffins weglaten, ze zijn namelijk ook heel lekker zonder!
Wat heb je nodig voor ongeveer 12 kerstmuffins met dulce de leche?
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 250 ml zonnebloemolie
- 250 ml melk
- 200 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel sinaasappelrasp
- 100 gram dulce de leche*
- snuf zout
* zonder dulce de leche zijn deze muffins ook heel erg lekker!
Voor de icing
- 200 gram creme fraiche
- 2-4 eetlepels poedersuiker
Hoe maak je deze lekkere kerstmuffins?
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een muffintray in of bekleed deze met muffinvormpjes.
2. Mix de suikers met de eieren in de keukenmachine totdat een luchtig geheel ontstaat. Voeg vervolgens de melk en zonnebloemolie toe en laat draaien totdat er een geheel ontstaat.
3. Mix in een andere kom de bloem met het bakpoeder, de baking soda, de kaneel en de gemberpoeder.
4. Schep de droge mix nu bij de natte mix en voeg als laatste de sinaasappelrasp toe. Mix kort door.
5. Schep het beslag met een lepel nu in ieder muffinvormpje totdat het vormpje voor 2/3 gevuld is. Schep vervolgens in ieder vormpje 1 theelepel dulce de leche en vul de rest van het vormpje tot net iets onder de rand met het beslag. Maak zo al het beslag op.
6. Bak de muffins in 20 minuten gaar en bruin in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
7. Maak de icing als de muffins helemaal zijn afgekoeld door de creme fraiche te mengen met de poedersuiker. Meng er zoveel poedersuiker doorheen totdat de creme fraiche dik genoeg is voor een topping. Spuit de icing vervolgens op de muffins.
0 reacties