Traybake met pestomayonaise

6 feb 2019 | Avondeten

Nog een mooi inkijkje in de foodiemind. Ik sta in de supermarkt en zoek Tzatziki (jep, dat koop ik weleens kant-en-klaar) voor de borrel van die avond. In de vitrine met borrelproducten stuit ik op pestomayonaise en bam! Ik weet dat ik nog diezelfde week (lees: 2 dagen later) hier iets mee wil maken. En ik weet ook al dat het een traybake met aardappels moet worden (want die liggen nog in de koelkast), dat er cherrytomaten op gaan (want ook die liggen nog in mn koelkast) en dan begint het grote denken over wat er nog meer bij zou kunnen. Ineens denk ik aan asperges (een halve dag later ongeveer) en klaar is kees. Deze traybake met pestomayo is geboren.

Dit is echt zo’n schotel die je het liefst iedere week op tafel zou willen zetten, zo lekker is ie! De zachte, bruingebakken frieten, met romige pestomayonaise, frisse cherrytomaten en knapperige asperges. Ik ben verliefd. Sterker nog: dit komt komend weekend gewoon lekker nog een keer bij ons op tafel 😀

traybake pestomayo

Wat heb je nodig voor deze traybake met pestomayo voor 2-3 personen?

  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 300 gram groene asperges
  • 100 gram cherrytomaten
  • 1 bakje verse basilicum
  • handje pijnboompitten
  • 30 gram Parmezaanse kaas (+ eventueel meer voor garnering
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel creme fraiche
  • handje rucola
  • peper en zout
  • olijfolie

Extra nodig: staafmixer of keukenmachine

traybake pestomayo

Hoe maak je deze lekkere ovenschotel met pestomayonaise?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Snijd de aardappels in frieten, schil ze niet. Doe ze vervolgens in een kom en meng ze met 1-2 eetlepels olijfolie, peper en zout. Meng alles goed met je handen. Leg de frieten vervolgens op de bakplaat (zet de kom niet weg!) en bak ze in 30 min gaar en goudbruin in de oven.

3. Haal de onderste helften van de asperges af en snijd de asperges vervolgens doormidden. Doe ze in de frietenkom en meng ze met de in de kom overgebleven olie. Breng op smaak met peper en zout.

4. Maak nu de pestomayo door de basilicum, pijnboompitten (die kun je van tevoren even bruin bakken in een droge koekenpan), Parmenzaanse kaas, mayonaise en creme fraiche te mixen met behulp van een staafmixer of keukenmachine. Voeg eventueel meer mayonaise toe als de mix te droog blijft.

5. Halveer nu de cherrytomaten en was eventueel de rucola.

5. Leg vervolgens de aspergehelften 5 minuten voor het einde van de baktijd bij de frieten op de bakplaat.

Serveer de traybake op een grote schotel op tafel: start met wat rucola, dan de frieten en asperges, dan weer wat rucola, wat pestomayo en de cherrytomaten. Serveer de rest van de pestomayo er los bij.

traybake pestomayo

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

4 Reacties

Een reactie versturen