Sinds ik geen vlees meer eet – inmiddels zo’n 16 jaar – ben ik op zoek naar broodbeleg. Want wat je pas merkt als je minder vlees gaat eten, is dat veel mensen geneigd zijn om hun brood met vlees te beleggen. Ik ook. Ik at brood met kipfilet, ham of boterhammenworst. En natuurlijk kaas. Maar in kaas heb ik niet altijd zin. De laatste tijd probeer ik ook af en toe verschillende soorten hummus. Deze keer probeerde ik een hummus van zoete aardappel.
Deze nieuwe variant hummus beviel me heel erg goed. Ik probeer de laatste tijd ook steeds meer groenten in dit soort dips en broodbeleg te stoppen. Zoals bijvoorbeeld bieten bij deze bietenpesto. Op die manier krijg je op een makkelijke manier toch meer groenten binnen. Deze hummus van zoete aardappel is heerlijk pittig, zacht en smeuig. Een must try wat mij betreft. Enjoy!
Wat heb je nodig voor een grote schaal hummus van zoete aardappel?
- 150 gram zoete aardappel, gekookt
- 250 gram kikkererwten, uitgelekt
- 100 ml tahin
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- minimaal 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- zeezout
- chiliflakes ter garnering
Hoe maak je deze lekkere hummus?
1. Doe de zoete aardappels, de kikkererwten en het teentje knoflook in een blender of keukenmachine. Voeg ook het paprikapoeder, het chilipoeder en komijnpoeder toe. Vind je rauwe knoflook te sterk van smaak? Dan kun je het knoflookteentje even kort in kokend water blancheren, dat maakt de smaak wat minder heftig.
2. Voeg ook de 2 eetlepels olijfolie toe. Je zult zien dat je meer nodig hebt, maar we starten met 2 eetlepels.
3. Draai de keukenmachine of blender en voeg extra olijfolie toe totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Breng de hummus op smaak met flink wat zeezout.
4. Serveer de zoeteaardappelhummus met chiliflakes en eventueel wat platte peterselie.
0 reacties