Tijd voor een Oosters maaltje! Sinds ik bij Marley Spoon werk kom ik met regelmatig in aanraking met deze Vietnamese broodjes: bahn mi. En ik vond het tijd voor een JoorKitchen-variant. Dus maakte ik deze heerlijke bahn mi met tofu en een mayonaise met hoisin. Want ik vond het ook tijd voor deze Oosterse saus die ik echt heel erg lekker vind!
Hoisinsaus heeft namelijk een heel mooie eigenschap: het geeft je mond een echt umamigevoel en laat dat nou net het soort gevoel zijn dat je mist als je weinig of geen vlees eet. Champignons geven je dit gevoel ook, net als sojasaus. Maar hoisin is net iets lekkerder vind ik. Dus tijd voor dit lekkere gerechtje!
Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten, je hoeft voor dit receptje niet heel veel te doen. I promise!
Wat heb je nodig voor bahn mi met tofu voor 2 personen?
Voor de tofu
- 1 blok tofu
- 2 eetlepels sesamolie
- 1 teentje knoflook
- 1 cm verse gember
- 60 ml rijstazijn
- 30 ml hoisinsaus
- 60 ml soyasaus
Voor de zoetzure groenten
- 4 eetlepels rijstwijnazijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- wortel
- 1 komkommer
- 100 gram rode kool
Voor de hoisinmayonaise
- 60 ml (vegan) mayonaise (=4 eetlepels)
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 theelepels agavesiroop
- 1 theelepel sriracha of sambal
Verder nog nodig
- 2 broodjes of 1 stokbrood
- bosuitjes ter garnering
Hoe maak je deze lekkere Vietnamese broodjes met tofu?
1. Snijd de tofu in plakken van ongeveer een centimeter dik.
2. Mix daarna de ingredienten voor de tofumarinade in een grote kom en leg hier de plakken tofu in. Laat minimaal 15 minuten marineren.
3. Snijd de wortel, komkommer en rode kool in dunne repen en mix ze in een kom met de rijstwijnazijn, de suiker en het zout. Laat minimaal 10 minuten zo staan. Eventueel kun je de rode kool apart in een kom doen met een deel van de dressing, zo worden je overige groenten niet roze.
4. Doe vervolgens een in een kom de ingredienten voor de hoisinmayonaise bij elkaar en roer goed door.
5. Verwarm dan een droge koekenpan op hoog vuur. Schud de plakken tofu goed droog en leg ze vervolgens in de koekenpan. Bak ze zo’n 5 minuten per kant totdat ze bruin en knapperig zijn. Voeg de laatste minuut nog wat van de dressing toe en laat dat karameliseren.
Snijd vervolgens de broodjes op en smeer ze in met de hoisinmayonaise. Leg er dan enkele tofuplakken op en top dat met (uitgelekte) zoetzure groenten. Garneer met extra hoisinsaus en bosuitjes.
0 reacties