Bloemkoolsteaks met truffeldressing

15 dec 2018 | Avondeten, Feestdagen

Ik zocht nog een mini-spektakelstuk voor tijdens een van de kerstdiners die ik voor op het blog aan het uitwerken ben en dat werden deze bloemkoolsteaks. De laatste tijd zie ik deze steaks op wel meer plekken voorbijkomen en ik spring vast veel te laat in op deze hype, maar jammer dan! Ik ontdek de laatste tijd dat je veel meer kunt doen met bloemkool dan alleen koken, zoals bijvoorbeeld geroosterde bloemkool met bietenroom en deze bloemkoolsoep laten zien. En vandaag dus deze bloemkoolsteaks met truffeldressing.

Een beetje truffel op zn tijd vind ik wel lekker, hoewel ik de smaak vaak wel heel erg aanwezig vindt. Bij deze steaks van bloemkool past de truffelsmaak dan wel weer heel erg goed. En zeg nou zelf, bij kerst hoort toch eigenlijk ook wel een beetje truffel? Wat vinden jullie?

bloemkoolsteaks

Wat heb je nodig voor deze bloemkoolsteaks voor 4 personen?

  • 1 grote bloemkool of 2 kleine bloemkolen
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1,5 eetlepel truffelolie
  • 1 takje basilicum
  • klein zakje rucola
  • olijfolie extra vierge
  • 50 gram pijnboompitjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt in grote vlokken
  • olijfolie
  • 20 gram boter
  • peper en zout

bloemkoolsteaks

Hoe maak je deze lekkere vega-steaks van bloemkool?

1. Verwarm een grote, droge koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de pijnboompitten totdat ze bruin zijn en geuren. Veeg de pan schoon en gebruik ‘m verder bij stap 4.

2. Verwijder de bladeren van de bloemkoolstronk en snijdt het onderste deel van de stronk weg. Niet te veel, de kool moet nog wel heel blijven.

3. Snijd plakken van 1-2 cm dik van de bloemkool, leg ze voorzichtig op een snijplank.

4. Verwarm 20 gram boter en een eetlepel olijfolie in de grote koekenpan op middelhoog vuur. Wacht tot de grote bellen weg zijn en leg dan de bloemkoolsteaks in de pan. Bak de steaks 3-4 minuten per kant totdat beide kanten bruin zijn. Haal de steaks vervolgens uit de pan en leg ze op de borden.

5. Maak tijdens het bakken de truffeldressing door in kommetje de creme fraiche te mengen met de mayonaise en de truffelolie. Snijd de blaadjes van het takje basilicum heel klein en doe de stukjes ook door de dressing. Breng de dressing op smaak met peper en zout.

6. Breng de rucola op smaak met een beetje olijfolie extra vierge en wat peper en zout en verdeel de rucola over de borden. Leg hierop per bord 2 kleine of 2 grote steak en drizzle hier de dressing over.

Serveer met de pijnboompitjes en Parmezaanse kaas. Geef de overige dressing erbij.

bloemkoolsteaks

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen