Hartige worteltaart

11 jan 2018 | Avondeten, Vegetarisch

Je hebt soms van die recepten die je al jaren maakt, maar waarvan je je eigenlijk niet meer kunt herinneren waar je ze vandaan hebt gehaald. Het recept voor deze hartige worteltaart is zo’n recept. Ik maak ‘m al sinds m’n 17e minimaal een paar keer per jaar voor wisselende gelegenheden en nog steeds vind ik ‘m lekker. Het oorspronkelijke recept komt volgens mij uit een boekje van Blue Band dat mijn moeder ooit ergens kreeg. Ik kan het boekje niet meer vinden, maar het recept heb ik altijd onthouden.

Waarom ik deze hartige worteltaart zo lekker vind, vraag je je af? Omdat hij makkelijk te maken en relatief gezond is en omdat je ‘m voor meerdere gelegenheden kunt maken. Zo maakte ik ‘m regelmatig toen ik nog in mijn eentje woonde. Ik vroor dan drie stukken in en kon er later dan altijd nog van eten. Ik maakte ‘m ook al eens met Pasen en Kerstmis, voor etentjes en voor mijn vaders 60e verjaardag waarop ik voor meer dan 50 mensen een diner verzorgde. Deze taart gaat nooit vervelen. De ingrediënten kun je het gehele jaar door krijgen en je kunt ‘m bijna iedereen voorzetten. Wat wil je nog meer? Enjoy!

worteltaart

Wat heb je nodig voor 1 taart (goed voor 4 personen)?

  • 5 plakjes bladerdeeg of deeg voor hartige taart (die eerste vind ik lekkerder)
  • 800 gram winterwortel, geraspt
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • 1/4 theelepel uienpoeder
  • 1/8 theelepel gemberpoeder
  • 1/8 theelepel zwarte peper
  • 4 eieren
  • 100 ml kookroom
  • 1 takje verse tijm
  • 8 sprietjes bieslook, in stukjes geknipt
  • 100 gram geraspte (oude) kaas
  • peper en zout

worteltaart

Hoe maak je deze lekkere hartige taart?

1. Start met het ontdooien van de plakjes bladerdeeg en het verwarmen van de oven op 200 graden.

2. Bekleed vervolgens een springvorm aan de onderkant met bakpapier en vet de randen in met boter. Bekleed vervolgens de springvorm met de ontdooide plakjes bladerdeeg. Je kunt eventueel de plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en er met een deegroller 1 plak van maken.

worteltaart

3. Bak de geraspte wortel in een pan met wat olie. Doe dit ongeveer 5 minuten. Voeg na 2 minuten de ketoembar, het uien- en gemberpoeder en de zwarte peper toe en roer goed door. Breng de wortel op smaak met zout en (eventueel) nog wat zwarte peper. Schep de wortel na 5 minuten in de springvorm.

4. Klop nu in een aparte kom de eieren los met de kookroom. Roer hier de blaadjes van het takje tijm en de bieslook doorheen. Mix ook de helft van de kaas door de eiermix en giet de mix over de wortelen. Maak met een vork openingen tussen de wortels zodat het ei ook ertussen komt.

5. Strooi als laatste de rest van de kaas over de taart en bak de taart 30 – 35 minuten in de oven totdat hij bruin is.

worteltaart

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

5 Reacties

  1. Mechtilde

    Ik miste wat zout en peper. Kookroom had ik niet in huis maar wel kruidenroomkaas. Die heb ik door de wortelen geroerd. Dat laten afkoelen en daar het eimengsel (met een scheut koffiemelk) doorheen gedaan. Zo komt het eimengsel overal en komt er een mooie taart uit de oven. Het ruikt heerlijk in huis.

    • JoorKitchen

      Fijn om te horen dat het huis zo lekker rook! Ik hoop dat de taart goed gesmaakt heeft 🙂 Goed idee ook om kruidenroomkaas toe te voegen. Het peper en zout toevoegen, zal ik wat duidelijker in het recept zetten. Thanks voor de feedback!

  2. Anneke Oosterink

    Ik voeg in plaats van koriander kummelzaadjes toe, dat smaakt ook erg lekker! Ik hou niet zo van bladerdeeg, dus ik heb gewoon hartige taartdeeg gebruikt (kant en klaar zijn ze er ook), maar deze is bij ons een beetje sinterklaas eten geworden 😛 Dus komend weekend gaan we er weer aan geloven.

Een reactie versturen