Tijd voor een echte zomerse topper: panzanella met aardbei! Deze van oorsprong Italiaanse broodsalade is een van mijn favoriete zomerse maaltijden. Niet voor niets vind je bijvoorbeeld deze groene panzanella en deze Italiaanse broodsalade als sinds lange tijd op mijn blog. Maar ik vond het inmiddels ook tijd voor een nieuwe variant. Dat werd deze lichte en zomerse variant met aardbei, burrata en tomaat.
Het mooie van panzanella vind ik dat de smaken eigenlijk nog lekkerder worden als je ‘m even laat staan. Het brood wordt dan wat zompig en taaiig en neemt alle smaken van de dressing en groenten goed op. De panzanella met aardbei van vandaag zou ik lekker meteen opeten trouwens, want omdat ik er bij deze variant voor kies om het brood eerst in de oven te roosteren, heb je lekker krokante broodstukjes in je salade. Die wil je niet missen! Wat is trouwens jouw favoriete panzanella? Let me know! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe versies 🙂
Wat heb je nodig voor panzanella met aardbei voor 2 personen?
- 400 gram cherrytomaatjes (liefst verschillende kleuren)
- 100 gram aardbeien
- 1 komkommer
- 1/2 rode ui
- 1/2 stokbrood of ciabatta
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 eetlepel vijgen-, mango of balsamicoazijn
- evt: 1 theelepel wittewijnazijn
- 1 bakje basilicum
- 1 bol burrata (of buffelmozzarella)
- peper en zout
Hoe maak je deze lekkere Italiaanse broodsalade?
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Halveer de cherrytomaatjes en aardbeien. Halveer de komkommer en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Snijd vervolgens in dunne, halve schijfjes. Snijd dunne, halve ringen van de rode ui.
3. Snijd of breek het stokbrood of de ciabatta in hapklare stukjes. Meng ze op de bakplaat met 1 eetlepel olijfolie extra vierge en flink wat peper en zout. Bak ze dan in 8-10 minuten knapperig en bruin in de oven.
4. Maak een dressing door de overige 3 eetlepels olijfolie extra vierge te mengen met azijn van je keuze. Proef daarna: vind je de dressing nog te veel naar olie smaken of is ‘ie nog te zoet? Meng er dan nog wat wittewijnazijn doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
5. Haal de blaadjes van de basilicumtakjes af. Snijd ze grof.
6. Meng in een grote kom de cherrytomaatjes, aardbeien, komkommer en rode ui met de helft van de dressing. Schep hier 3/4 van de broodcroutons doorheen, net als 3/4 van de basilicum. Breng eventueel nog op smaak met meer peper en zout.
Serveer de panzanella met aardbei met een halve bol burrata erbovenop. Strooi de rest van de basilicum eroverheen.
Al weer gemaakt – maar dit keer heb ik de aardbeien vervangen door frambozen. Ook heel lekker!
Oooh dat is ook een goed idee 😀 Ga ik ook proberen!