‘De man’ is een grote fan van pasta rode saus. Als ik ‘m vraag wat hij wil eten, is de kans best redelijk aanwezig dat hij dit gerecht dan noemt. Omdat ik geen vlees eet, moet ik dus steeds op zoek naar een alternatief. Ooit maakte ik een vega-variant met linzen (recept ben ik vergeten) en eerder plaatste ik hier op het blog al mijn favo-pastarecept voor makkelijke linguine met garnalen en waterkers. ‘Helaas’ wil ik altijd zoveel mogelijk nieuwe combi’s en gerechten proeven en maken, dus toen ‘de man’ laatst weer riep dat hij pasta rode saus wilde eten, ging ik op zoek naar een nieuw recept.
Al vaker heb ik het idee voor tonijn(gehakt)ballen door mijn hoofd laten schieten, ik maakte ze alleen nooit eerder. Tonijn uit blik haalt het namelijk niet bij verse tonijn, maar die laatste heeft gezien de hoge prijs en z’n schemerige herkomst niet altijd mijn voorkeur. Afgelopen week probeerde ik ze toch, deze tonijnballen. Ondanks de afschuwelijke naam – ik heb geen betere naam kunnen verzinnen – is dit mijn nieuwe favo manier om pasta rode saus te eten. Je krijgt het gevoel van pasta rode saus met gehakt, maar dan met een heel andere – fijne – smaak. Ik ben verkocht, nu jij nog. Enjoy!
Wat heb je nodig voor pasta rode saus met tonijnballetjes voor 2-3 personen?
Voor de saus
- 2 ansjovisjes uit blik
- 500 gram cherrytomaatjes
- klein handje basilicum, in kleine stukjes
- 100 ml witte wijn
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
Voor de tonijnballetjes
- 280 gram tonijn (blikje 400 gram), uitgelekt
- flinke hand pijnboompitjes
- 50 gram peccorinokaas, geraspt
- 1 bosuitje, in stukjes gesneden
- 2 eieren
- handje basilicum, in kleine stukjes gesneden
- panko of paneermeel naar behoefte
Voor de rest
- linguine of andere pasta voor 2 personen
- basilicum om te garneren
Hoe maak je deze lekkere pastaschotel?
1. Start met het maken van de tonijnballetjes. Doe hiervoor alle ingrediënten voor deze balletjes bij elkaar in een kom en mix goed door. Breng op smaak met peper en zout. Voeg zoveel paneermeel of panko toe tot de mix niet meer heel erg nat is.
2. Rol nu balletjes van de mix. Ik maakte balletjes ter grootte van een golfbal, je kunt ze ook kleiner maken. Zet – als je daar tijd voor hebt – de balletjes ongeveer een half uur in de koelkast of 10 minuten in de vriezer om op te stijven.
3. Maak nu de saus. Doe hiervoor wat olie in een (hapjes)pan. Fruit vervolgens de ansjovis, ui en de knoflook op zacht vuur.
4. Voeg dan de tomaatjes en de basilicum toe en laat even bakken. Als laatst voeg je de wijn toe.
5. Doe nu een deksel op de pan en laat de tomaatjes ongeveer 15 minuten op zacht vuur stoven. Als de tomaatjes zacht zijn, kun je de saus blenderen of met de keukenmachine of de staafmixer tot een saus mixen. Doe de saus vervolgens weer terug in de pan en houdt warm op een
warmhoudplaatje.
6. Verwarm vervolgens een (hapjes)pan op het vuur en voeg olie toe. Bak de tonijnballetjes ongeveer 2 minuten per kant op middelhoog (geen hoog!) vuur totdat ze aan alle kanten bruin zijn.
7. Kook nu de pasta volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
8. Je hebt nu keus: je kunt de verschillende onderdelen van dit recept los serveren of samen. Mijn advies zou zijn om tijdens de laatste kookminuten van de pasta de tonijnballetjes mee te laten warmen in de saus. Op die manier worden de tonijnballetjes wat sappiger.
Giet de pasta af en serveer met de tonijnballetjes en de saus.
0 reacties