Pulled wortel met aardappelchips

3 okt 2016 | Avondeten, Lunch, Vegan, Vegetarisch

Het is vandaag 3 oktober, als oud-inwoner van Leiden voor mij een (min of meer) bijzondere dag. In Leiden – waar ik 11 jaar woonde, waar ik studeerde en waar ik nog steeds werk – wordt op deze dag het Leidens Ontzet gevierd. Op 3 oktober 1574 werd het door Spanjaarden bezette Leiden bevrijd van haar bezetter dankzij de Watergeuzen. De Leidenaren, die al lang onder het juk van de Spanjaarden zaten en weinig meer hadden, werden door deze geuzen getrakteerd op haring en wittebrood. Nog ieder jaar viert de Leidse bevolking dat het bevrijd is van de Spanjaarden en dat doet ze door haring, wittebrood en hutspot te eten.

Wat dat te maken heeft met dit recept? Ik wilde graag een recept met wortels, aardappelen en uien publiceren vandaag ter ere van het Leidens Ontzet. Maar in de standaardhutspot had ik geen zin. Dus toen ik dit recept zag, wist ik wat ik wel wilde publiceren 🙂 Deze pulled wortel is de vega-variant van de immens populaire pulled pork. Ik maakte ‘m met de barbecuesaus uit het boek Guilty Pleasures van Oh My Foodness, omdat die saus zo heerlijk makkelijk te maken is. Het resultaat? Heerlijk, best gezond en snel op tafel. Enjoy!

pulled wortel

Wat heb je nodig voor pulled wortel voor 2 personen?

  • 400 gram wortel, geraspt of in de keukenmachine gesneden
  • 1 rode ui, in halve, dunne ringen
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • broodjes

Voor de saus

  • 300 ml ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel citroensap
  • mespuntje sambal
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder

pulled wortelpulled wortel

Hoe maak je dit lekkere gerecht?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Bekleed een ovenschaal en een ovenplaat met bakpapier.

3. Verdeel de geraspte wortel over de ovenschaal en verdeel daar de uienschijfjes over. Giet 2 eetlepels olijfolie over de mix en hussel de mix met je handen door elkaar. Maal er wat zwarte peper overheen. Dek de schaal vervolgens af met aluminiumfolie en zet ‘m in de voorverwarmde oven. Laat ‘m daar 30 minuten staan.

4. Maak tijdens het wachten de barbecuesaus. Doe hiervoor alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje, breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen.

6. Haal de wortel uit de oven en doe de mix in een pan met 2/3 van de barbecuesaus. Laat nog 15 minuten sudderen. Wordt de mix te droog? Voeg dan nog wat barbecuesaus toe.

7. Serveer de pulled wortel op de broodjes en garneer ze met wat verse koriander of peterselie.

pulled wortel

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen