Een van mijn favoriete gerechten is toch wel shakshuka. En dat terwijl ik enkele jaren geleden liefst geen paprika en tomaten at 🙂 Maar in dit recept vind ik die ingrediënten altijd lekker. Ik heb inmiddels al best wat variaties van dit lekkere ontbijt-, lunch- en dinergerecht gemaakt en dit is mijn eigen variant.
Het lekkerste wordt je shakshuka als je ‘m bereidt in een pannetje dat lekker heet wordt. Bijvoorbeeld in een gietijzeren pannetje zoals dit. Daarin wordt je shakshuka snel warm en daardoor is de kooktijd van de eieren korter. Grotere kans dat je heerlijk zachte eidooiers aan je gasten voor kunt zetten!
Ik kies bewust voor puntpaprika’s in dit recept, die zijn wat zoeter dan normale paprika’s. En verse tomaten, omdat ik dat het lekkerste vind. Maar, je maakt dit gerecht ook heel makkelijk met tomaten uit blik. Dus naast een veelzijdig gerecht, is dit ook een low-budgetrecept. Wat wil je nog meer 🙂 Gewoon proberen dus!
Wat heb je nodig voor shakshuka voor 2 personen?
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesneden
- 4 takjes tijm
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1/2 eetlepel paprikapoeder
- 1/2 eetlepel cayennepeper
- 2 puntpaprika’s, in reepjes
- 4 tomaten, grof gesneden of 250 gram cherrytomaatjes, in kwarten
- 3 eetlepels water
- 1 eetlepel witte balsamicoazijn
- 3 eieren
- peterselie
- feta
- peper en zout
- olijfolie
Hoe maak je dit lekkere lunchgerecht?
1. Fruit de ui en de knoflook enkel minuten in een koekenpan op middelhoog vuur.
2. Ris de blaadjes van de takjes tijm en doe de blaadjes bij de ui en knoflook.
3. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak deze minimaal 2 minuten mee. Zo raak je de bitterheid van de puree kwijt.
4. Voeg het paprikapoeder en de cayennepeper toe en bak 1 minuut mee. Voeg daarna de puntpaprika’s, de tomaten, de witte balsamico en de eetlepels water toe.
5. Dek de pan af met een deksel en laat het mengsel een minuut of 10 zachtjes pruttelen.
6. Maak daarna na 10 minuten 3 kuiltjes in de shak shuka. Breek in ieder kuiltje een ei. Doe de deksel weer op de pan en laat 6-8 minuten doorpruttelen totdat je de eieren gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Dien de shakshuka op met feta, peterselie en warm brood.
Heerlijke vleesloze gezonde maaltijd! Ik heb er nog champignons bijgedaan.
Wat heerlijk om te horen Dorine 🙂 Dank je wel! En champignons erbij lijkt me een superidee, dat ga ik ook eens proberen!
Niet mijn ding…
Ik heb de staafmixer erdoor gehaald, een pakje gezeefde tomaten en rulgebakken gehakt erdoor gedaan, pasta gekookt en daarna heerlijk gegeten.
Kan gebeuren, niet iedereen vindt shakshuka lekker. Gelukkig heb je daarna alsnog lekker gegeten 🙂