Tijd voor een nieuwe Swiepswoepswap! Ik deed namelijk weer mee aan de SwiepSwoepSwap van Mandy and More! Na mijn eerdere swieprecepten (deze pasta, dit bananenbrood, deze borrelplank, deze heerlijke taart en deze kaiserschmarrn) is het nu tijd voor causa limeña!
Dit keer mocht ik een recept uitkiezen van de website Proef Peru van Mariëlle. Deze Peruaanse verhuisde enkele jaren geleden naar Nederland, maar haar liefde voor Peru en de Peruaanse keuken bleef bestaan. Die liefde voor en haar kennis van de Peruaanse keuken deelt ze graag via haar website, maar nog meer via kookworkshops met wie daar maar voor openstaat. Ook kun je via haar website de typisch Peruaanse Aji Amarillo-pasta kopen, een pasta die gemaakt wordt van de Peruaanse gele peper.
Ik besloot aan de slag te gaan met Mariëlles recept voor de echt Peruaanse causa limeña. Daarvoor heb je Aji Amarillo-pasta nodig, maar dat had ik niet. Dus besloot ik haar recept meteen maar een behoorlijke twist te geven: ik maakte een pasta van oranje paprika en rode peper als vervanging van de Aji Amarillo-pasta en ging als vulling van de casua limeña voor het recept voor garnalencocktail van mijn schoonmoeder. Met whisky 😁
Het resultaat? Een must try! Snel proberen dus 😊
Wat heb je nodig voor 2 grote of 4 kleine causa limeña’s?
- 1 oranje paprika
- 1/2 rode peper
- 2 cm gember
- 400 gram kruimige, geschilde aardappelen
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 3 eetlepels limoensap
- 100 gram Hollandse garnalen
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel ketchup
- 1/2 eetlepel whisky
- 10 sprietjes bieslook
- peper en zout
- extra nodig: 2 grote steekringen of 4 kleine steekringen
Hoe maak je deze causa limeña met een twist?
- Breng in een middelgrote pan water aan de kook. Verwijder kop en kont van de paprika en verwijder ook de zaadlijsten. Doe hetzelfde met de rode peper. Leg beide in het kokende water en kook 15 – 20 minuten tot ze allebei zacht zijn.
- Verwijder daarna eventueel de velletjes van de paprika en rode peper (hoeft niet) en doe ze in een hoge maatbeker. Voeg ook fijngeraspte of kleingesneden gember toe en pureer met een staafmixer tot een saus. Breng op smaak met peper en zout.
- Kook de aardappels in ruim gezouten water totdat ze zacht zijn. Stamp ze vervolgens fijn en voeg de olijfolie, het limoensap en 2/3 van de oranje saus toe tot je een smeuïge, zachte puree hebt. Voeg eventueel de rest van de oranje saus ook toe.Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de Hollandse garnaaltjes in een kommetje met de mayonaise, de ketchup, de whiskey en peper en zout. Snijd of knip de bieslook in kleine stukjes en meng deze door de garnalensalade.
- Nu maak je de causa limeña. Vet de binnenkanten van de steekringen in met wat olie. Zet vervolgens de steekringen elk op een eigen bordje. Verdeel de helft van de aardappelpuree over de ringen. Druk goed aan. Verdeel daarover de garnalensalade en daaroverheen de rest van de aardappelpuree.
- Haal de ringen eraf, garneer de causa limeña eventueel met wat extra bieslook en serveer de causa limeña vervolgens meteen.
0 reacties