Tarte tartin met venkel, ui en tomaat

27 jun 2019 | Avondeten, Vegan, Vegetarisch

Ik moet je wat bekennen: ik had nog nooit eerder een tarte tartin gemaakt. Deze omgedraaide taart, waarbij je de inhoud karameliseert in de oven, leek me altijd supermoeilijk om te maken. Dus waagde ik me er nooit aan. Maar wat blijkt? Tarte tartin maken is dus supereenvoudig en iedereen kan het. Tijd dus voor een hartige topper: tarte tartin met venkel, ui en tomaat!

Als je eenmaal tarte tartin hebt gemaakt, beloof ik je dat je nooit meer anders wil. Want niet alleen is dit een heerlijke, karamelachtige taart met groenten, ook is het een waar spektakelstuk op tafel. Weinig moeite, veel effect. Dat wil je!

tarte tartin met venkel, ui en tomaat

Wat heb je nodig voor een tarte tartin met venkel, ui en tomaat voor 2 personen?

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 150 gram cherrytomaatjes
  • 1 venkelknol
  • 1 rode ui
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 2 takjes basilicum
  • 1 eetlepel boter + extra om in te vetten
  • peper en zout

Extra nodig: quichevorm van 20cm

tarte tartin met venkel, ui en tomaat

Hoe maak je deze bijzondere tarte tartin?

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de quichevorm in met boter en laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.

2. Halveer vervolgens de cherrytomaatjes. Snijd de boven- en onderkant van de venkel (bewaar het loof als garnering) en halveer ‘m dan in de lengte. Snijd beide kanten in de lengte in zo dun mogelijke reepjes. Halveer de rode ui en snijd beide helften in dunne halve ringen.

3. Verhit een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur en laat de eetlepel boter erin smelten.

4. Voeg daarna de uiringen toe en bak 1 minuut door. Voeg dan de venkelreepjes toe en laat ongeveer 5 minuten bakken. Doe als laatste de cherrytomaatjes en de rozemarijnnaaldjes zonder steeltjes in de pan en bak nog 1 minuut door.

5. Voeg dan de balsamicoazijn en de eetlepel suiker toe en laat zo’n 4-5 minuten stoven totdat de venkel zacht is en de balsamicoazijn licht stroperig (je kunt de suiker overigens ook weglaten, je tarte tartin wordt dan iets minder zoet). Breng op smaak met peper en zout.

6. Maak dan 1 lap van de vier stukken bladerdeeg: doe dit door de randjes steeds een halve centimeter te laten overlappen. Druk met je vingers de naden dicht.

tarte tartin met venkel, ui en tomaat

7. Schep vervolgens dan de inhoud van de koekenpan in de quichevorm. Giet ook eventuele balsamicosappen mee in de quichevorm. Voeg hier de lap bladerdeeg overheen. Zorg dat je de randjes goed naar binnen vouwt en snijd eventueel overtollig bladerdeeg weg.

8. Bak de tarte tartin 20 – 25 minuten in de oven totdat het deeg mooi bruin en gaar is. Haal dan uit de oven, giet voorzichtig de sappen die eventueel in de quichevorm zitten weg en keer de tarte tartin met venkel, ui en tomaat met behulp van een bord om.

Garneer de tarte tartin met basilicum en venkelloof.

tarte tartin met venkel, ui en tomaat

Amanda de Bruin

Over JoorKitchen

Ik ben Joor. Food-, horeca- én portretfotograaf.

Mijn natuurlijke neiging is helpen. Dus heb ik me lange tijd afgevraagd: hoe kan ik met wat ik het allerliefste doe iemand anders helpen? Inmiddels weet ik het: ik help het MKB en de horeca met het zichtbaar maken van de unieke verhalen en producten van deze bedrijven door sprekend beeld te schieten.

Reageer

1 Reactie

  1. Luc

    heerlijk en geslaagd

    Hartelijk dank voor het recept

    Luc

Een reactie versturen