Wat eten betreft is de herfst misschien wel mijn lievelingsseizoen. Na de lichte maaltijden van de zomer, komen in de herfst de stoofschotels, de quiches en de dikke soepen weer op tafel en daar word ik altijd best wel blij van. Vooral quiches en soepen maak en eet ik graag. In de herfst komen er ook weer meer aardse smaken op tafel: pompoen, bieten, knollen – ik ben fan. Ik zet dan ook met enige regelmaat een quiche of een soep op tafel. Laatst maakte ik deze plaattaart met bieten, zoete ui en blauwe kaas met een van mijn lievelingsingrediënten van de herfst: rode biet.
Normaal kies ik altijd voor een van de meest bekende combinaties bij deze groente: biet en geitenkaas. Dat smaakt nu eenmaal fantastisch. Deze keer koos ik ervoor om de biet te combineren met blauwe kaas en die keuze pakte verrassend goed uit. Ben je geen fan van blauwe kaas? Vervang dan heel makkelijk de blauwe kaas door geitenkaas. Het idee voor de gekarameliseerde uien ‘pikte’ ik van Miljuschka Witzenhausen uit haar nieuwste kookboek Miljuchka’s foodtrucks (benieuwd wat ik van dat kookboek vond? Klik dan hier!). Enjoy!
Wat heb je nodig voor een plaattaart met bieten, zoete ui en blauwe kaas voor 2 personen?
*1 rol vers bladerdeeg of 6 plakjes bladerdeeg
* 1 biet, gekookt of ongekookt
* 1 ui, in dunne halve ringen
* 1 eetlepel olie
* 1 eetlepel olijfolie
* 25 gram bruine suiker
* 25 ml balsamicoazijn
* 50 ml water
* 125 gram zure room
* 50 gram blauwe kaas – ik gebruikte Danish Blue (of 75 gram zachte geitenkaas)
* 10 sprietjes bieslook, in kleine stukjes
* klein beetje melk
* zout en peper
Hoe maak je deze lekkere hartige herfsttaart?
1. Gebruik je een ongekookte biet voor deze taart? Kook de biet dan in ruim water in 30 minuten gaar. Je hoeft ‘m daarna niet te schillen. Verwijder wel de boven- en onderkant van de biet. Snijd de biet in dunne plakjes. Gebruik je een gekookte biet? Snijd deze dan in dunne plakjes en leg weg.
2. Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 200 graden.
3. Verhit de boter en de olie in een koekenpan. Zet het vuur laag en doe de ui in de pan. Bak de uiringen op laag vuur zo’n 10 minuten. Voeg dan de bruine suiker, de balsamicoazijn en het water toe. Laat de ui in 10 minuten karameliseren.
4. Bekleed in de tussentijd een bakplaat met bakpapier en vorm met 4 blaadjes bladerdeeg een groot vierkant op het bakpapier. Druk de randen goed aan elkaar vast. Snijd de overige plakjes bladerdeeg doormidden en daarna de twee helften nog een keer doormidden. Dit zijn de randen van je hartige taart. Bedek de randen met de reepjes bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de plaattaart. Sla de randjes over. Gebruik je vers bladerdeeg op een rol? Rol deze dan uit over de bakplaat en vouw de randjes om. Prik met een vork gaatjes in de plaattaart. Sla de randjes over.
5. Verdeel vier theelepels zure room over het bladerdeeg en strooi hier peper en zout overheen. Verdeel dan de plakjes biet dakpansgewijs over de taart. Verkruimel de blauwe kaas over de taart.
6. Zet de bakplaat in de oven en bak de taart in 15 – 20 minuten gaar en goudbruin.
7. Verdeel voor het serveren de gekarameliseerde ui en nog een eetlepel zure room over de taart en verdeel er de bieslook over.
0 reacties